zoeken

Welkom bij GC de Monden

Samenwerken aan goede zorg en welzijn in Nieuw Buinen, Valthermond en Tweede Exloërmond, gebied De Monden

Lettertype: A A A

Zorgpad Diabetes Mellitus type 2

Wat is diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van het soort diabetes.

Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen.

Signaleringsfase: Hoe herkent u diabetes?
Signaleren is het vernemen of zien van klachten. Veel klachten lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, zoals vermoeidheid en futloos zijn. Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes hebben. Want niet iedereen heeft duidelijke klachten die horen bij diabetes.

Dit zijn symptomen van diabetes die veel voorkomen:

  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Erg moe zijn
  • Last van ogen

Diagnosefase: onderzoeken en uitslag
De medewerkers van GC de Monden kunnen u doorverwijzen naar uw huisarts. U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen met uw huisarts. De huisarts zal uw bloed laten onderzoeken en de praktijkondersteuner neemt een vragenlijst met u door. Behalve naar uw ziektebeeld wordt hierbij ook gekeken naar uw persoonlijke leefsituatie. De praktijkondersteuner is uw centrale aanspreekpunt, uw casemanager. De diagnose wordt gesteld aan de hand van het onderzoek.

Behandelfase:
De casemanager maakt samen met u en eventuele mantelzorgers het behandelplan. Zij zal u adviseren over mogelijke behandelingen en verwijzen naar andere zorgverleners zoals bijv. een diëtist, fysiotherapeut of pedicure. Uw huisarts zal het behandelplan met u bespreken en vastleggen.
Alle zorgverleners, die bij uw behandeling betrokken zijn, hebben inzage in uw behandelplan. Zo zijn zij  op de hoogte van wat er met u aan de hand is en hoe het gaat.

Controle en stabilisatiefase:
In deze fase is uw aandoening onder controle. Uw gezondheid verslechtert niet en wordt, bijvoorbeeld door de medicatie, misschien zelfs beter. In de zorg spreken we dan van een stabiele situatie. Het is belangrijk dat u in deze fase onder controle blijft om ervoor te zorgen dat u stabiel blijft. Uw casemanager en de zorgverleners die bij uw behandelplan betrokken zijn, blijven kijken of alles goed met u blijft gaan. 

Bij (dreigende) terugval
Als de behandeling niet naar wens verloopt of als er andere problemen zijn, dan bespreekt de casemanager dit met u en adviseert u over mogelijke aanpassingen. Waar nodig zullen er nieuwe onderzoeken plaatsvinden. De huisarts zal de uitslagen met u bespreken en het behandelplan samen met u bijstellen.

Zorgverleners die betrokken zijn bij dit zorgpad

Huisarts / Praktijkondersteuners

Huisartsenpraktijken Valthermond, Tweede Exloërmond en Noorderbreedte

Diëtiste

Janny Hilbrands, Vodifit

Fysiotherapie

Fysiotherapie Musselkanaal / BAG Kanaalstreek

Podotherapie

Podotherapie Läken

Thuiszorg

Icare Verpleging en Verzorging

Welzijnswerk

Welzijngroep Andes

Geestelijke gezondheidszorg

GGZ-Drenthe, Indigo, Praktijkondersteuner-GGZ