zoeken

Welkom bij GC de Monden

Samenwerken aan goede zorg en welzijn in Nieuw Buinen, Valthermond en Tweede Exloërmond, gebied De Monden

Lettertype: A A A

Zorgpad Overgewicht

Wat is overgewicht?

Overgewicht betekent dat een lichaam in verhouding teveel vetweefsel heeft. Het lichaam haalt de noodzakelijke hoeveelheid energie uit de voedingsstoffen en verbrandt deze. Het overschot wordt als reserve opgeslagen in de vorm van vet. Is het gewicht meer dan tweemaal het ideale gewicht, dan is er sprake van extreem overgewicht. Ook wel obesitas genoemd.

Signaleringsfase: Hoe herkent u overgewicht?
Signaleren is het vernemen of zien van klachten. Lange mensen mogen gemiddeld meer wegen dan kortere mensen, mannen meer dan vrouwen en ouderen meer dan jongeren.

Dit zijn mogelijke oorzaken van overgewicht:

  • Teveel eten
  • Weinig bewegen
  • Verminderde lichamelijke conditie
  • Pijnlijke knie of heup

Diagnosefase: Onderzoeken en uitslag
De medewerkers van GC de Monden kunnen u doorverwijzen naar uw huisarts. U kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen met uw huisarts. Uw huisarts zal een lichamelijk onderzoek doen zoals het bepalen van uw lengte, gewicht, buikomvang en BMI (Body Mass Index). Aanvullend kan er een bloedonderzoek plaatsvinden om te kijken of u een schildklieraandoening of diabetes heeft. De praktijkondersteuner is uw centrale aanspreekpunt, uw casemanager. Zij zal een vragenlijst met u doornemen. De diagnose wordt gesteld aan de hand van alle uitslagen van de onderzoeken en de vragenlijst.

Behandelfase:
De praktijkondersteuner (casemanager) maakt samen met u het behandelplan. Hij of zij zal u adviseren over mogelijke behandelingen en verwijzen naar andere zorgverleners zoals bijv. een diëtist of fysiotherapeut. Uw huisarts zal het behandelplan met u bespreken en vastleggen.
Het behandelplan is bij alle zorgverleners, die bij uw behandeling betrokken zijn, bekend en wordt regelmatig besproken. Zo zijn alle zorgverleners op de hoogte van wat er met u aan de hand is en hoe het gaat.

Controle en stabilisatiefase:
Alle zorgverleners die bij uw behandelplan betrokken zijn, blijven kijken of alles goed met u blijft gaan. 

Bij (dreigende) terugval
Als de behandeling niet naar wens verloopt of als er andere problemen zijn, dan bespreekt de casemanager dit met u en adviseert u over mogelijke aanpassingen. Waar nodig zullen er nieuwe onderzoeken plaatsvinden. De huisarts zal de uitslagen en het advies van de casemanager met u bespreken. Samen met de huisarts kan het behandelplan worden bijgesteld.

Zorgverleners die betrokken zijn bij dit zorgpad

Huisarts / Praktijkondersteuners

Huisartsenpraktijken Valthermond, Tweede Exloërmond en Noorderbreedte

Diëtiste

Janny Hilbrands, Vodifit

Fysiotherapie

Fysiotherapie Musselkanaal / BAG Kanaalstreek

Thuiszorg

Icare Verpleging en Verzorging

Welzijnswerk

Welzijngroep Andes

Geestelijke gezondheidszorg

GGZ-Drenthe, Indigo, Praktijkondersteuner-GGZ