zoeken

Welkom bij GC de Monden

Samenwerken aan goede zorg en welzijn in Nieuw Buinen, Valthermond en Tweede Exloërmond, gebied De Monden

Lettertype: A A A

Fasen in het zorgpad

Fasen in het zorgpad

Het zorgpad is verdeeld in verschillende fasen. Elk zorgpad begint met de signaleringsfase, gevolgd door de diagnosefase, de behandelfase en de controlefase.

Signaleringsfase

Signaleren is het bemerken of zien van klachten. Eigenlijk is dit best een lastige fase. Iedereen heeft immers wel eens wat klachten, zoals vermoeidheid of een hoestje. En dit betekent zeker niet dat u een bepaalde ziekte heeft of zult krijgen. Het is wel belangrijk om signalen van een ernstige aandoening als COPD of diabetes te kennen. Zo leert u welke klachten u echt serieus moet nemen. En maakt u zich zorgen, neemt u dan altijd contact op met uw huisarts of praktijkondersteuner.

Diagnosefase

In deze fase wordt vastgesteld welke aandoening u heeft, de diagnose. Hiervoor worden eerst, op basis van uw klachten, een aantal onderzoeken gedaan, zoals bijvoorbeeld een bloedonderzoek. In sommige gevallen wordt u gevraagd vragenlijsten in te vullen. De diagnose wordt bepaald door uw huisarts of soms door een specialist in het ziekenhuis. Aan het eind van de diagnosefase wordt met u afgesproken wie uw vaste aanspreekpunt is. Hij of zij is uw vaste contactpersoon, uw gezondheidscoach. In de zorgpaden noemen we dit de ‘casemanager’. In de meeste gevallen is dit de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk.

Behandelfase

De diagnose is het startpunt voor de behandeling. Uw casemanager bespreekt met u de mogelijkheden voor behandeling. Zij helpt u bij het maken van keuzes hierin. Daarbij kijkt zij naar uw persoonlijke situatie en naar de mogelijkheden in uw omgeving. Heeft u bijvoorbeeld hulp van uw familie of bent u alleen? En welke activiteiten zijn er in uw buurt om u te helpen? Zij vertelt u ook hoe de behandeling verloopt en met welke andere zorgverleners u te maken krijgt.

Controlefase

Als u een chronische aandoening heeft, zoals COPD of diabetes, betekent dit dat u hiervan niet meer geneest. U moet dan leren omgaan met uw aandoening. U moet bijvoorbeeld letten op het innemen van uw medicijnen of een dieet volgen. In de controlefase houdt uw huisarts of casemanager u in de gaten om te zien of het goed met u blijft gaan. Activiteiten en diensten in uw omgeving kunnen u helpen om zelfstandig te blijven.

Uw gezondheid, uw verantwoordelijkheid

Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk gezond blijven. En voorkomen is beter dan genezen. Dat betekent dat u ook op uw eigen gezondheid moet letten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en niet roken. Uw manier van leven heeft invloed op uw gezondheid. Bij Gezondheidscentrum de Monden helpen we u daarbij. Dat noemen we preventie. Preventie is eigenlijk de fase die aan elke ziekte en dus elk zorgpad vooraf gaat. Het beste is immers als we kunnen voorkomen dat u ziek wordt. Maar dat kunnen we alleen als ook u uw gezondheid serieus neemt. Wilt u graag hulp om te werken aan uw gezondheid? Bespreek dit dan met uw praktijkondersteuner.

In het linkermenu kunt u meer lezen over de verschillende aandoeningen en het zorgpad dat hiervoor is vastgesteld.